Upravljanje vremenom ili sat je pokazatelj prolaznosti vremena i u čijim je „rukama“ kormilo života

ožujak, 2024.   |   Jadranka Škarica   |  
Upravljanje vremenom ili sat je pokazatelj prolaznosti vremena i u čijim je „rukama“ kormilo života

Dan ima samo 24 sata i neumoljivo prolaze minute i po minutama, sekundama i prolasku vremena svi smo isti. Koliko je istinita i bitna ova informacija identično je bitno naučiti kako koristiti vrijeme i kako biti zadovoljan s rasporedom obavljenih obaveza, kako uzeti „kormilo“ života u svoje ruke i pri tome biti sretna i zadovoljna osoba.

U današnjem ubrzanom svijetu vrijeme je postalo jedan od naših najvrjednijih resursa. Učinkovito upravljanje vremenom ključno je za postizanje postavljenih ciljeva, održavanje produktivnosti i pronalaženje ravnoteže između posla, osobnog života i brige o sebi.

Kako definirati upravljanje vremenom ili kako uzeti „kormilo“ života u svoje ruke i biti gospodarom svoga vremena? Odgovor se odnosi na sposobnost planiranja, određivanja prioriteta i učinkovito raspoređivanje vremena za izvršavanje zadataka i postizanje željenih rezultata. To uključuje svjesno donošenje odluka o tome kako provodimo svoje vrijeme što podrazumijeva da su naši postupci usklađeni s našim ciljevima i prioritetima. Glavni adut koji traži svladavanje i ovladavanje je naučiti reći „ne“, kako drugima tako i sebi. Jako je bitno naučiti živjeti mudro život ili živjeti po istini koja glasi: Kada nečemu kažemo „da“ tada smo svemu drugome izrekli „ne“. Primjer: Zamislite kako je život slika restorana i mi biramo jelo iz jelovnika. Jedino i samo mi. Tako, jednog dana dođemo u restoran i gledamo jelovnik. Pred nama stoje izbori „hrane“ i potrebno je izabrati što danas konzumiramo. Gledamo i biramo! Onog trenutka kada smo jednom jelu izrekli „da“ odvija se proces koji sve drugo stavlja u skupinu „ne“. Taj primjer možemo preslikati na život. Kad smo rekli „da“ želim kupiti kuću i živjeti u kući, tada sam velikoj količini slobodnog vremena i boravku s dragim ljudima izrekla „ne“. Ako kažemo „da“ idem večeras u kino, tada ne mogu u isto vrijeme biti i s prijateljima na nogometnoj utakmici. Tome sam izrekla „ne“. Ovo što sam sada napisala je mudrost života, ali ona je obavijena velom pametnih provedbi mudrosti. Ona glasi: Ako smo odabrali jelo i njemu izrekli „da“, tada ne smijemo više razmišljati o drugoj ponudi izbora koje smo imali. Odlučeno i završeno je mišljenje o tome. Ovo nekoliko puta pročitajte jer je jako bitno. Najčešće umor dolazi upravo iz stalnog razmišljanja kako smo mogli…, a možda smo trebali ono… Također se pojavljuje i nezadovoljstvo jer stalno mislimo kako bi nam bilo ljepše, ugodnije i bolje samo da smo… Kakvo imate jelo na tanjuru s takvim i uživajte, drugi put ćete uživati u drugom!

Bez ovog umijeća nećete moći biti vlasnik svoga vremena nego će vrijeme upravljati vama, a kao rezultat ćete dobiti visoku količinu stresa, umora, nezadovoljstva i anksioznosti.

Učinkovito upravljanje vremenom pruža brojne prednosti:

* Organiziranjem i određivanjem prioriteta zadataka možemo povećati produktivnost i postići više u kraćem vremenu. Upravljanje vremenom pomaže da se usredotočimo na bitne zadatke i izbjegnemo nepotrebno ometanje od strane naših misli, emocija, osjećaja i ponude drugih vanjskih izazova.

* Pravilno upravljanje vremenom može ublažiti stres sprječavanjem žurbe u zadnji tren i minimiziranjem odgađanja. Kontrola nad našim vremenom povećava naš osjećaj kontrole nad našim životom i smanjuje osjećaj preopterećenosti.

* Upravljanje vremenom omogućuje nam da odvojimo vrijeme za razmišljanje i kritičko mišljenje što dovodi do boljeg donošenja odluka. Omogućuje prostor za procjenu opcija, razmatranje alternativa i donošenje odluke po kojoj ćemo krenuti provoditi realizaciju.

* Učinkovito upravljanje vremenom omogućuje nam da rasporedimo vrijeme za profesionalne i osobne odgovornosti te dovodi do ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Sve to smanjuje izgaranje i poboljšava naše funkcioniranje u svim životnim okolnostima.

Razvijanje osnovnih vještina upravljanja vremenom možete postići ako:

* Definirate jasne, specifične i mjerljive ciljeve kako biste odredili smjer i fokus pažnje i svoje percepcije. Postavite kratkoročne i dugoročne ciljeve koji će voditi vaše dnevne aktivnosti.

* Identificirate i odredite prioritete zadataka na temelju njihove važnosti i hitnosti. Koristite alate kao što su popisi obaveza, kalendari ili aplikacije za upravljanje zadacima kako biste ostali organizirani i osigurali da se važni zadaci rješavaju brzo i učinkovito.

* Podijelite velike zadatke na manje dijelove kojima je lakše upravljati. Ovaj pristup čini zadatke manje opterećujućima i lakšima za rješavanje, a time povećavate svoju motiviranost jer na manjim dijelovima brže vidite svoju uspješnost i efikasnost.

* Dodijelite vrijeme planiranju i rasporedu. Planirajte svoj dan, tjedan ili mjesec unaprijed, omogućujući fleksibilnost za neočekivane događaje ili promjene.

* Izbjegavate odugovlačenje jer ono umanjuje produktivnost i povećava razinu stresa. Borite se protiv toga razbijanjem zadataka na manje korake, postavljanjem rokova i držanjem sebe odgovornom i dosljednom osobom.

* Prepoznate i minimizirate smetnje koje ometaju vašu produktivnost. Stvorite prikladno radno okruženje, isključite obavijesti i dodijelite namjenske vremenske blokove za fokusirani rad.

* Naučite delegirati zadatke koje mogu obaviti drugi, bilo na poslu ili u privatnom životu. Delegiranje oslobađa vaše vrijeme za zadatke višeg prioriteta i promiče učinkovitost.

* Odvojite određene vremenske blokove za različite aktivnosti, dopuštajući fokusirani rad, pauze i osobno vrijeme. Ova metoda pomaže u stvaranju strukture i osigurava dovoljno vremena za različita područja života.

* Shvatite kako vas nitko ni na što ne prisiljava. Ništa ne morate, sve je vaš izbor, želite li ili ne želite nešto činiti, govoriti, družiti se, učiti … Zbog toga nadmudrite unutarnje otpore koji spavaju u vašem psihičkom svijetu te umjesto „moram“ ili „trebao bih“ upotrijebite „želim“ ili „sada ću“ ili „hoću“. Tako ćete uspjeti probuditi u sebi motivaciju i rezultati će biti učinkovitiji i brži.

* Naučite reći ne (ponavljam) jer shvatite svoja ograničenja i prioritete. Naučite reći „ne“ zadacima ili obvezama koje nisu u skladu s vašim ciljevima ili vam mogu pretrpati raspored.

* Dajte prioritete brizi o sebi, uključujući odmor, vježbu i opuštanje. Održavanje tjelesne i mentalne dobrobiti presudno je za produktivnost i opće zadovoljstvo.

Učinkovito upravljanje vremenom je vrijedna vještina koja može značajno povećati produktivnost, smanjiti stres i promicati zdraviju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Postavljanjem jasnih ciljeva, određivanjem prioriteta zadataka, prakticiranjem učinkovitog planiranja, upravljanjem smetnjama i prakticiranjem brige o sebi, pojedinci mogu svladati umijeće upravljanja vremenom. Upamtite kako je upravljanje vremenom kontinuirani proces učenja, prilagodbe i usavršavanja tehnika koje odgovaraju vašim potrebama i okolnostima. Prihvatite ove vještine upravljanja vremenom i stvorite dobro organiziran i uravnotežen život koji vam omogućuje da postignete svoje ciljeve, povećate produktivnost i pronađete ispunjenje u osobnim i profesionalnim aktivnostima. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica