Fobije ili život u sjeni koju ostavlja drveće u rijeci kao svoju sliku

rujan, 2023.   |   Jadranka Škarica   |  
Fobije ili život u sjeni koju ostavlja drveće u rijeci kao svoju sliku

Fobije su više od svakodnevnih strahova. One su intenzivne, iracionalne i često iscrpljujuće, zbog čega se pojedinci jako trude izbjeći njihove okidače. Fobije mogu značajno utjecati na kvalitetu života i ograničiti prilike za rast i uživanje u životu.

Fobije su anksiozni poremećaji koje karakterizira intenzivan, uporan strah i izbjegavanje određenih insekata, životinja, objekata, situacija ili aktivnosti. Mogu se manifestirati u različitim oblicima, poput straha od visine (akrofobija), pauka (arahnofobija), letenja (aviofobija) ili društvenih situacija (socijalna fobija). Proizlaze iz kombinacije genetske predispozicije, utjecaja okoline i prošlih traumatskih iskustava.

Fobije mogu imati dubok utjecaj na život pojedinca dovodeći do značajnih neugodnosti, ograničenja i problema. Osobe koje su životom razvile fobije žive u sjeni svojih potencijala i sposobnosti. Njihovu pažnju okupira odsjaj drveća u rijeci koju oni doživljavaju kao stvarnost. Pokušavaju izbjegavati „rijeku“ koju metaforički uspoređujemo s životom i životnim okolnostima i doživljaj sjene drveća i prirode (koja metaforički predstavlja životne okolnosti) uveličano i prijeteće. „Sjene“ izgledaju toliko stvarno te u njima stvaraju osjećaj anksioznosti koji oni po svaku cijenu žele izbjeći. Ne mogu s tim osjećajem izaći na kraj jer pravi uzroci fobije su skriveni duboko u dubinama rijeke ili u njihovoj podsvijesti. Oni točno znaju čega se boje i vjeruju da samo znaju pravi uzrok, sigurno bi riješili i fobiju. Međutim, to nije tako lako. Pravi razlozi su tako sitni u usporedbi s osjećajem koji oni doživljavaju i koji obuzima cijelo njihovo biće. Nabrojat ću što sve uključuje osjećaj izazvan fobijom:

* Emocionalni stres izazvan fobijom stvara intenzivan strah i tjeskobu. Može izazvati i paniku kada se osobe s fobijom suoče s objektom ili situacijom koje se plaše. Pojedinci mogu doživjeti neodoljivu želju da pobjegnu ili izbjegnu okidač pod svaku cijenu.

* Fobije ometaju svakodnevni život uključujući posao, društvene aktivnosti, osobne odnose i bavljenje hobijima ili interesima. Ponašanje izbjegavanja može dovesti do propuštenih prilika i osjećaja krivnje izmiješane s žaljenjem zbog propuštenosti, nezadovoljstva i izoliranosti.

* Fobije često izazivaju niz fizičkih i psihičkih simptoma poput ubrzanog rada srca, znojenja, drhtanja, nedostatka zraka, mučnine, napadaja panike i osjećaja nemoći pred nadolazećom propasti.

Fobije se mogu činiti nepremostive, ali uz pravu podršku i liječenje, pojedinci mogu prevladati svoje strahove i vratiti kontrolu nad svojim životom. Razumijevanjem fobija, traženjem stručne pomoći i uključivanjem u tretmane utemeljene na dokazima, pojedinci se mogu postupno suočiti sa svojim strahovima, smanjiti tjeskobu i ponovno zaživjeti život oslobođen ograničenja koja nameću fobije. Ako ste se prepoznali i sigurni ste kako u vama tinja strah od sjena na površini rijeke tada možete poduzeti korake:

* Potražite stručnu pomoć jer savjetovanje sa stručnom osobom za mentalno zdravlje će vam sigurno pomoći. Ona će procijeniti vašu specifičnu situaciju, dati smjernice i razviti personalizirani plan podrške i pomoći.

* Naučite nešto o svojoj fobiji i njezinim okidačima. Razumijevanje prirode vašeg straha može vam pomoći da ga demistificirate i pružite temelj za izlazak iz začaranog kruga u kojem vidite samo velike prijeteće sjene, a izostavljate ljepotu rijeke.

* Uključite se u vježbe izlaganja pod vodstvom stručnjaka ili kao dio strukturiranog plana pomoći osobama koje imaju problema s fobijama ili anksioznosti. Stručna osoba uključuje postupno izlaganje pojedinca predmetu ili situaciji koje se plaši te kroz ponovljeno izlaganje naučit ćete „izazvati“ svoje strahove i izaći s njima na kraj s razvijenim vještinama suočavanja bez izbjegavanja. Počnite s malim, jako malim koracima i postupno napredujte do suočavanja s predmetom ili situacijom od koje osjećate prijetnju i strah.

* Vježbajte tehnike opuštanja poput vježbi dubokog disanja, meditacije, Autogenog treninga … Sve što izaberete može vam pomoći kako biste naučili rješavati tjeskobu i potaknuli hrabrost prema „plivanju u rijeci“. Smireno plivajte niz rijeku, ne trošite unutarnje snage želeći ovladati plivanjem u suprotnom smjeru toka vode.

* Podijelite svoje putovanje i doživljaj „plivanja“ s pouzdanim prijateljima ili članovima obitelji koji vam mogu ponuditi ohrabrenje, razumijevanje i podršku u vremenu u kojem osjećate tjeskobu, strah, nesigurnost i nemir.

Bitno je znati kako u sebi imate snage suočiti se sa svojim strahovima i pobijediti ih, imate znanje i sposobnosti zaplivati rijekom bez obzira koja se sjena nalazila na površini vode i otvorite se svijetu mogućnosti te uživajte u slobodi koju ste dobili svakodnevno ovladavajući „plivanjem“. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica