Postavlja se pitanje: Kako pripremiti dijete za vrtić?

kolovoz, 2024.   |   Jadranka Škarica   |  
Postavlja se pitanje: Kako pripremiti dijete za vrtić?

Priprema djeteta za vrtić važan je korak u njegovom rastu i razvoju. Vrtić mu pruža priliku za socijalizaciju, stjecanje novih vještina i samostalnost. Za mnogo mališana vrtić predstavlja prvi korak u svijetu izvan obiteljskog okruženja pa je ključno osigurati prirodan prelazak iz jednog sigurnog gnijezda u drugo. Evo nekoliko ideja kako pripremiti dijete za vrtić:

Prije početka vrtića razgovarajte s djetetom o tome što može očekivati. Objasnite mu kako će upoznati nove prijatelje, imati puno igre i učenja te da će tamo biti odrasle osobe koje će mu pomoći i brinuti o njemu.

Organizirajte posjet vrtiću prije službenog početka.To će pomoći djetetu da se upozna s okolinom, prostorijama i osobljem vrtića. Ako je moguće, provedite neko vrijeme zajedno s djetetom u vrtiću kako bi se ono osjećalo ugodnije te dobilo malo sigurnosti s kojom će lakše prihvatiti okruženje kada u njega dođe.

Počnite uvoditi rutinu koja odražava dnevni raspored vrtića.To može uključivati redovite obroke, spavanje i vrijeme za igru.Postupno prilagođavajte ove rutine kako bi bile slične onima koje će dijete imati u vrtiću.

Potičite dijete da razvija samostalnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput oblačenja, svlačenja i pranja ruku.Ove vještine će mu pomoći kako bi se osjećalo samopouzdano i spremno za vrtić.

Potičite dijete na igre koje uključuju dijalog, suradnju i dijeljenje s drugom djecom.To će mu pomoći razviti socijalne vještine koje će mu biti korisne u vrtiću.

Osigurajte da dijete ima svu potrebnu opremu za vrtić, uključujući torbu, rezervnu odjeću, ručnik i druge potrepštine.Pustite dijete da bira svoje stvari kako bi se osjećalo uključeno u proces pripreme.

Govorite o vrtiću na pozitivan način.Istaknite sve zabavne aktivnosti, prijatelje koje će upoznati i sve što će naučiti. Pozitivan stav roditelja često se prenosi na dijete.

Razvijajte emocionalnu inteligenciju i pomozite djetetu prepoznati i izraziti svoje osjećaje. Razgovarajte o tome kako se osjeća u vezi vrtića i ohrabrite ga da dijeli svoje emocije.

Slijedeći ove smjernice roditelji mogu pridonijeti prirodnoj lakoći uključivanja djeteta u vrtić, pružajući mu snažnu osnovu za daljnji razvoj i učenje. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica

Knjige, priče, slikovnice

Tko, što, kada, kamo

Tko, što, kada, kamo

Jadranka Škarica
Patuljci klokani

Patuljci klokani

Jadranka Škarica
Dopusti, Propusti

Dopusti, Propusti

Jadranka Škarica