Postavlja se pitanje: Kako pripremiti dijete za školu?

kolovoz, 2024.   |   Jadranka Škarica   |  
Postavlja se pitanje: Kako pripremiti dijete za školu?

Priprema djeteta za školu ključan je korak u njegovom životu. Označava početak formalnog obrazovanja i nove etape razvoja u njegovom sazrijevanju. Ovaj proces zahtijeva pažljiv pristup kako bi se dijete osjećalo samostalno, spremno za nove izazove i uzbuđenja zbog učenja. Evo nekoliko koraka koji mogu pomoći roditeljima u pripremi djeteta za školu:

Razvijajte vještine čitanja tako da potičete ljubav prema knjigama čitanjem svaki dan.Razgovarajte s djetetom o pričama, postavljajte mu pitanja i potičite ga da izražava svoje misli o pročitanom. Ovo će razvijati njegove govorne vještine uključujući prepoznavanje slova i riječi.

Potičite samostalnost tako da dijete naučite osnovnim svakodnevnim vještinama poput oblačenja, vezanja cipela, odlaska na WC, pranja ruku i slično. Ove vještine će mu pomoći kako bi se osjećalo samostalno u školi.

Razvijajte motoričke vještine tako da potičete djetetovu motoričku spretnost igrom i aktivnostima koje uključuju korištenje ruku i prstiju.Crtanje, rezanje, oblikovanje i slične aktivnosti pomažu u razvoju finih motoričkih vještina.

Uoči početka škole uspostavite rutinu koja će biti slična školskoj.To uključuje ustajanje u određeno vrijeme, obrok, igru i vrijeme za spavanje. Ovo pomaže djetetu u prilagodbi na budući školski raspored.

Potičite dijete da komunicira s drugom djecom. Organizirajte igre s vršnjacima, igraonice ili druge društvene aktivnosti. Razvijanje socijalnih vještina olakšat će mu prilagodbu u školskom okruženju.

Razvijajte znatiželju djeteta potičući ga na postavljanje pitanja i istraživanje svijeta oko sebe. Posjete muzejima, knjižnicama ili izletima u prirodu mogu biti odličan način za poticanje radoznalosti.

Igrajte edukativne igre i koristite igre koje potiču razvoj matematičkih i jezičnih vještina. Pomažite djetetu da uživa u učenju kroz igru čime će se stvoriti pozitivan odnos prema školi.

Ako je moguće organizirajte posjet školi prije početka nastave. To će pomoći djetetu da se upozna s okolinom, učiteljima i drugom djecom.

Razgovarajte s djetetom o školi dijeleći s njim svoja pozitivna iskustva. Odgovarajte na njegova pitanja i otklanjajte strahove koje može imati.

Podržavajte emocionalni razvoj i posvetite pažnju emocionalnom aspektu pripreme. Potičite dijete da izražava svoje osjećaje i rješava probleme te mu pružite podršku u svim fazama prijelaza u školu.

Priprema djeteta za školu zahtijeva strpljenje, podršku i razumijevanje od strane roditelja.Ovaj proces nije samo tehnički, već i emocionalni, a roditelji imaju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog stava prema učenju i razvoju djetetove samostalnosti. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica

Knjige, priče, slikovnice

Tko, što, kada, kamo

Tko, što, kada, kamo

Jadranka Škarica
Patuljci klokani

Patuljci klokani

Jadranka Škarica
Dopusti, Propusti

Dopusti, Propusti

Jadranka Škarica