Mirovina, novo poglavlje života ili usmjerite svoj brod na novu plovidbu i plovite igrajući se

srpanj, 2023.   |   Jadranka Škarica   |  
Mirovina, novo poglavlje života ili usmjerite svoj brod na novu plovidbu i plovite igrajući se

Umirovljenje označava značajnu životnu promjenu koja može izazvati niz emocionalnih stanja, uključujući uzbuđenje, strepnju, strah, izgubljenost i osjećaj gubitka. Prihvaćanje novog poglavlja zvanog mirovina putovanje je koje zahtijeva prilagodbu, upoznavanje sebe u novonastaloj okolnosti i istraživanje novih mogućnosti.

Odlazak u mirovinu često izaziva mješavinu emocija sastavljenu od radosti novostečene slobode do gubitka poznatih rutina i identiteta vezanog uz karijeru. Bitno je priznati i dopustiti sebi proživjeti iskustvo tih emocija. Dopustite sebi i odžalujte svaki segment svoje karijere, zahvalite mu i temeljem toga dajte sebi novi smisao i ispunjenje svoga novog života novim sadržajima. Ostanite otvoreni za prilike koje su pred vama.

Razmislite o svojim postignućima tako da:

* Odvojite vrijeme za razmišljanje o postignućima i doprinosima koje ste dali tijekom svoje karijere. Proslavite svoje uspjehe, utjecaj koji ste imali na druge i vještine koje ste razvili na tom putu. Prepoznajte vrijednosti koje ste unijeli u svoj rad i iskustva koja su vas oblikovala kao osobu koja ste sada. Ovo razmišljanje može pomoći u izgradnji osjećaja ponosa i pružiti temelj za istraživanje novih životnih puteva.

* Ponovno otkrijte svoje strasti i interese jer umirovljenje nudi priliku da se ponovno povežete s aktivnostima i hobijima koji su možda ostali u drugom planu tijekom svih vaših radnih godina. Odvojite vrijeme i istražite svoje strasti i interese. Uključite se u aktivnosti koje vam donose radost bilo da se radi o kreativnim mogućnostima, bavljenju fizičkim aktivnostima, volontiranju ili učenju nečeg novog. Ponovno otkrivanje i ulaganje u vaše osobne interese može pružiti osjećaj svrhe i ispunjenja u mirovini.

* Osmislite i razvijte mirovinski plan koji ocrtava vaše ciljeve, težnje i dogovorite se sami sa sobom kako želite trošiti svoje dragocjeno vrijeme. Razmotrite što vam daje osjećaj svrhe i ispunjenja kako pojedinačno tako i u kontekstu vaših odnosa s drugima. Definirajte aktivnosti, iskustva i veze kojima želite dati prioritete. Iako je važno imati strukturu, ostanite otvoreni i budite fleksibilni za nove prilike koje se mogu pojaviti na putu.

* Njegujte i produbite smislene odnose s voljenima, prijateljima i zajednicom kojoj pripadate. Umirovljenje nudi više vremena za povezivanje s drugima, izgradnju novih prijateljstava i doprinos vašoj društvenoj mreži. Potražite društvene prilike i pridružite se grupama ili organizacijama koje su u skladu s vašim interesima. Značajni odnosi pružaju podršku, povezanost i osjećaj pripadnosti tijekom ove tranzicije.

* Prihvatite cjeloživotno učenje jer odlazak u mirovinu predstavlja idealno vrijeme za nastavak učenja i proširivanje znanja. Uključite se u aktivnosti cjeloživotnog učenja kao što je pohađanje nastave, pohađanje radionica ili stjecanje novih certifikata. Istražite područja koja pobuđuju vašu znatiželju ili poboljšavaju vaše vještine. Ovakve aktivnosti aktiviraju vaš um i uvode vas u nove perspektive s kojim sve aktivnostima možete usavršavati osobni rast.

* Održavajte zdrav način života tako da dajete prioritet svom fizičkom i mentalnom stanju tijekom umirovljenja. Bavite se redovitom tjelovježbom, hranite se uravnoteženo i dovoljno se odmarajte. Uključite se u određene radionice za smanjenje stresa poput meditacije, Autogenog treninga, molitvenih zajednica … kako biste podržali sveopće dobro. Ostati aktivan i brinuti se za svoje zdravlje omogućuje vam da u potpunosti uživate i prigrlite godine svoje mirovine.

* Pronađite svrhu i smisao jer umirovljenje je prilika u kojoj možete redefinirati ono što vašem životu daje svrhu i smisao. Razmislite kako možete doprinijeti svojoj okolini ili biti svjetlo koje će obasjati živote drugih. Istražite mogućnosti volontiranja, programe mentorstva ili honorarni rad koji je u skladu s vašim vrijednostima i interesima. Ulaganje u osjećaj svrhe u mirovini može donijeti obnovljen osjećaj ispunjenosti i pružiti smislen fokus u vašem svakodnevnom životu.

Prihvaćanje umirovljenja je proces koji uključuje prepoznavanje velikog broja emocionalnih stanja i upravljanje njima. Razmišljanjem o svojim postignućima, ponovnim otkrivanjem svojih strasti, izradom mirovinskog plana, njegovanjem smislenih odnosa, prihvaćanjem cjeloživotnog učenja, održavanjem zdravog načina života i pronalaženjem svrhe i smisla možete ploviti ovim novim poglavljem sa zadovoljstvom i ispunjenjem. Prihvatite prilike koje donosi mirovina i pristupite ovoj fazi života sa znatiželjom, otvorenošću i spremnošću za istraživanjem novih puteva, igrajte se i uživajte u igri života poput djeteta. Bitno je znati u svakom trenutku svoje mirovine kako odlazak u mirovinu nije kraj već novi početak ispunjen mogućnostima za osobni rast, vezama i potragom za smislenim i ispunjenim životom. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica