Emocionalna nestabilnost i kojim putem krenuti ili oblaci se skupljaju i što činiti

veljača, 2023.   |   Jadranka Škarica   |  
Emocionalna nestabilnost i kojim putem krenuti ili oblaci se skupljaju i što činiti

Emocije su sastavni dio ljudskog bića, ali ponekad se susrećemo s izazovima koji mogu poremetiti našu emocionalnu stabilnost. Emocionalna nestabilnost izaziva i stvara u nama probleme, upitnike iznad glave i ne možemo razumjeti niti sebe, niti život, a ni druge odnose. Emocionalni problemi mogu se manifestirati na različite načine, utječući na našu cjelokupnu kvalitetu života i odnosa s drugim osobama.

Emocionalni problemi obuhvaćaju niz poteškoća koje utječu na našu emocionalnu stabilnost i psihičku ravnotežu. Mogu se manifestirati kao intenzivni ili dugotrajni osjećaji tuge, tjeskobe, ljutnje, straha ili drugih, po vama, negativnih emocija. Ovi problemi mogu nastati zbog raznih čimbenika, uključujući događaje u životu, traumu, probleme u partnerskim i prijateljskim odnosima, biološke čimbenike ili temeljna stanja mentalnog zdravlja.

Emocionalna nestabilnost stvara osjećaj tjeskobe, manjak samopouzdanja, strah i visoki nivo stresa. Ona pojedinca sprječava donositi odluke te ga zbog straha od pogrešnog izbora može držati u pasivnosti i inerciji. Uz to, svaka emocionalna nestabilnost značajno utječe na kvalitetu života jer takve osobe brinu što će se dogoditi pogriješe li ili izađu iz sigurne zone ili zone komfora. Često se takav osjećaj javlja kao rezultat nestabilnih odnosa ili situacija iz prošlosti koje nisu tada riješili bježeći u sigurno područje jer su time željeli spriječiti iskustva koja su po njima negativna. Zato ih nepredvidive životne okolnosti mogu poljuljati i izazvati lavinu burnih emocionalnih stanja. Nabrojat ću neke od njih:

* Depresija ili dugotrajni osjećaji tuge, beznađa i gubitka interesa ili zadovoljstva u životnim aktivnostima.

* Anksioznost je pretjerana zabrinutost, strah i nervoza koji ometaju svakodnevno funkcioniranje i dobrobit emocionalno nestabilne osobe.

* Nekontroliranu ljutnju i poteškoće u kontroli ljutnje mogu dovesti do čestih ispada, agresije ili međuljudskih sukoba.

* Tuga i gubitak voljene osobe ili značajne promjene u životu mogu izazvati intenzivne emocije koje stvaraju nestabilnost i turobno raspoloženje.

* Preopterećenost stresom može dovesti do emocionalne iscrpljenosti, razdražljivosti i poteškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka.

* Nisko samopouzdanje stvara borbu s vlastitom vrijednošću i negativna percepcija o sebi uništava vrednovanje samoga sebe. Možete zamisliti koliko ste psihički jaka osoba kad vas toliko „šamaranje“ sebe i bezvrednovanje nije uništilo do kraja, nego ste takav način imenovali i vi sami dijagnosticirali ga kao nisko samopouzdanje!

Usporedimo na trenutak emocionalni svijet s nebom. Kada je nebo mirno, čisto, predivne plave boje osjećamo se pozitivno i takvo stanje nas potiče za nastavkom životnog hoda u istom smjeru. Međutim, promjene su normalan ciklus života i kako se životne okolnosti mijenjaju, identično se mijenja naš odnos prema njima, a proizvodi raznorazna emocionalna stanja. Na nebu su se počeli skupljati oblaci, njihovi tonovi boja su neprepoznatljivi i naše emocije postaju teške, zahtjevne, nesigurnost raste i takva stanja ukazuju kako je vrijeme za promjenu. Javlja se strah od nepoznatog i odluka nam stoji kao teška prijetnja iznad glave. Roje se pitanja na koja ne možemo odgovoriti sa sigurnosti i biti sigurni u ispravnost izabranog. Pitanja su: Kojim putem krenuti? ili Kada? ili Je li baš to ta odluka koju trebam donijeti? ili Koje je pravo vrijeme za krenuti? ili Koliko sam siguran da je ta odluka dobra za mene, ili …

Pitanja se stvaraju poput „roja stršljena“, napadaju nas i mi ne možemo izaći iz tog začaranog kruga. Bolni smo, umorni, neraspoloženi i sve manje vidimo izlaz. Sada je ovdje potrebno nešto zaključiti! Ne samo to, nego potrebno je upamtiti ovu istinu za cijeli život! Imamo samo jedan život i ovo što sada živimo je život i ne postoji repriza. Ne umaraju nas emocije i njihova promjena, deprimira nas i uvodi u anksioznost „roj stršljena“ koji stvaramo želeći kontrolirati budućnost i predvidjeti samo pozitivan, po nas, ishod svake odluke. Želimo život u kojem bi osigurali sve uvjete kako ne bismo učinili grešku ili nešto propustili a nismo razmotrili. Ne postoji život bez grešaka. Slavimo greške jer one nam pokazuju kako nešto treba promijeniti, ali … Neprocjenjivo je iskustvo i učenje koje smo dobili kao poklon proživljavajući to iskustvo. I drugo, pohvalimo sebe jer uz unutarnju snagu, dosljednost, upornost i sigurnost iskusili smo to iskustvo. Jer da nije bilo tog iskustva, kako bismo znali i pokazali sebi te kvalitete koje razvijamo upravo kroz greške. Zaključimo, ne možemo imati život koji ćemo proživjeti bez grešaka, ne griješe samo oni koji su umrli. Dalje, ne možemo predvidjeti sa svojim pretpostavkama i predviđanjima budućnost. Moramo odlučiti i krenuti. Svaka odluka je ispravna odluka. Može nam se ne sviđati rezultat, ali ne znači da je pogrešno. Iskustvo posložite u „džepove“, donesite odluku i krenite dalje. Ne ispočetka, ne ispravljajući grešku, ne okrećući se prema onome što ste učinili i prošli. Ponosno na sebe, dignute glave koračajte dalje u život. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica