Anksioznost ili tmurni oblaci i jako nevrijeme prijeti

lipanj, 2023.   |   Jadranka Škarica   |  
Anksioznost ili tmurni oblaci i jako nevrijeme prijeti

Ako bismo željeli najbliže opisati što je to anksioznost onda bi to učinili opisom koji nam kaže kako je ona jedno nedefinirano stanje ili tmurni oblaci na nebu koji izazivaju u nama osjećaj tjeskobe ili strepnje jer se ne zna točno kad će nastupiti jako nevrijeme, kako će izgledati i koliko dugo će trajati. To stanje je osjećaj ili iščekivanje kako će se nešto loše desiti, a mi nismo sigurni u svoje sposobnosti hoćemo li se snaći i pravilno riješiti očekivano stanje koje nam prijeti. To prijeteće stanje zovemo još lebdeći strah koji se nadvija nad nama i našim životom. Anksioznost nam stvara osjećaj opasnosti u određenim situacijama u kojima se nalazimo te nas priprema za reagiranje izazivajući u nama reakciju „bori se ili bježi“.

Za anksioznost možemo reći kako je ona uobičajena ljudska reakcija na stresne situacije koje u nama stvaraju osjećaj neizvjesnosti. U nama se kreiraju osjećaji straha, zabrinutosti i napetosti koji nas ometaju u svakodnevnom funkcioniranju. Određuju nam kvalitetu života. Osjećamo se kao da su se nad našim životom nadvili teški, tamni oblaci koji nam prijete i pripremaju nas na opasnost.

Strah se oblači u različita „odijela“ koja su spremljena u dubinama našeg unutarnjeg bića. Svako od njih želi biti nošeno i zbog poštovanja prema svakom „odijelu“ objasnimo razlike:

  • * Prvo svečano odijelo je strah kojeg opisujemo kao psihološku reakciju živčanog sustava na realnu opasnost.
  • * Novo svakodnevno nošeno odijelo je anksioznost koja izaziva psihološku reakciju živčanog sustava na od nas predviđen ili nejasan doživljaj prijetnje ili očekivane opasnosti.
  • * Odijelo na kojem se skuplja prašina od prethodno nošenih odijela je anksiozni poremećaj koji je intenzivan i uporan doživljaj tjeskobe koji ometa svakodnevno funkcioniranje.

Oblaci na nebu su normalna prirodna pojava kao što je i anksioznost prirodna reakcija tijela i stvaranje naših obrana na prijetnju ili opasnost. Zbog toga je normalna razina anksioznosti korisna jer stvara oprez i priprema nas za suočavanje s izazovima. Ali, ako iz jednog normalnog, prirodnog stanja odemo u „skupljene tamne oblake“ ili naša anksioznost obuhvati šire razmjere tada je ugroženo naše fizičko i mentalno zdravlje.

Svaka osoba je individua za sebe i po tome može imati različite aktivatore anksioznosti koji ujedno mogu utjecati i na naše fizičko tijelo i zdravlje. Može se pojaviti kao reakcija na intenzivan stres, na određenu opasnost ili može biti posljedica akumuliranog stresa kroz duže vrijeme. Nabrojimo neke od njih: razna socijalna stanja i situacije, razgovori za posao, polaganje ispita, zdravstveni problemi, iščekivanje rezultata određenih pretraga, ograničenja fizičkog tijela, strah od neuspjeha, prezahtjevni izazovi postavljeni pred osobu, financijski pritisci … . Spomenimo i neke fizičke probleme koji mogu biti izazvani anksioznošću: probavne smetnje, bolovi u pojedinim organima, lupanje srca, bol u grudima, oscilacije tlaka, ubrzani puls, pojačano znojenje, kratak dah, vlažni i hladni dlanovi, podrhtavanje i drhtanje tijela, napetost mišića, pritisak u glavi, vrtoglavica, doživljaj gušenja, glavobolje …

Anksioznost stvara i jaka emocionalna stanja koja se izražavaju preko stalne brige, zabrinutosti, straha, razdražljivosti, nemira, slabosti, umora, osjećaja nadolazeće opasnosti, krivnje i pojačanog osjećaja nemoći.

Ometa i smeta u našem svakodnevnom funkcioniranju te stvara probleme u koncentraciji, pamćenju (anksiozne osobe češće pamte po sebi „opasne“ i „prijeteće“ događaje), odsutnosti pažnje, donošenju odluka i ukratko ometa svakodnevno funkcioniranje i izvršavanje obaveza. Osim toga, osobe s anksioznim osjećajem izbjegavaju određena mjesta i situacije (osobe, predmete, životinje, zgrade) jer se u njihovoj prisutnosti osjećaju uznemireno te se malo po malo isključuju iz svakodnevnog života.

Od velike je važnosti moći prepoznati neke od ovih spomenutih uzroka kako bismo mogli adekvatno pomoći u rješavanju anksioznog stanja.

Kako možemo na najbrži mogući način pomoći sebi i smanjiti negativne efekte te prevladati stanja izazvana anksioznošću? Nabrajam neke od njih: vježbe disanja i opuštanja, vježbe Autogenog treninga, meditacija, joga, svakodnevna tjelesna aktivnost, dovoljna količina sna, boravak u prirodi … Svakako je potrebno naglasiti važnost i podršku obitelji. Također u prevladavanju anksioznih stanja mogu pomoći razgovori s prijateljima i voljenim osobama. Prema anksioznim osobama, identično i prema sebi, potrebno je imati veliku količinu nježnosti i strpljenja dok prevladavamo osjećaje izazvane tjeskobom, a ako je potrebno može se potražiti i stručna pomoć.

Ako ste se prepoznali u bilo kojem dijelu ovog opisa anksioznosti možete pogledati neke od prijedloga i odlučiti sami želite li pokušati prevladati spomenuti osjećaj sami uz puno povjerenje prema sebi i svojim sposobnostima. Što je potrebno činiti kako biste izašli na kraj s tamnim oblacima na nebu i vjerovati što god se dogodi da imate svoje unutarnje snage s kojima ćete prevladati svaku nemoć i opasnost:

  • * Mijenjajte životne navike – za one osobe koje imaju blaže simptome anksioznosti dovoljno im je promijeniti određene životne navike tako da budete fizički aktivni.

Fizičko vježbanje je moćan način kojim možemo eliminirati anksioznost i loše raspoloženje (brzo hodanje, vježbanje u teretani, plivanje, planinarenje...).

Svakako izbjegavajte alkohol i bilo koji oblik droga jer oni na duge staze pogoršavaju psihičko stanje osobe.

Smanjite unos kofeina (dopustite si najviše dvije šalice dnevno i to u prijepodnevnim satima) i prestanite pušiti jer obje supstance povećavaju simptome anksioznosti.

Jedite zdravo i mislite o svojoj prehrani (dokazano je kako unos voća, povrća, ribe i žitarica smanjuje simptome anksioznosti i svakako se trudite izbjegavati šećere i mliječne proizvode).

Spavajte dovoljno. Trudite se i održavajte redovan ritam spavanja te svakako pođite na počinak prije ponoći. Osigurajte si dovoljno sati sna jer nedovoljan san stvara otvoren prostor za stvaranje anksioznosti.

Naučite određene tehnike relaksacije i one koje smanjuju stres (joga, Autogeni trening, meditacija …). Možete sami pronaći aktivnosti koje vas smiruju.

Svakako, umjesto promatranja neba i praćenja putovanja tamnih oblaka pronađite svoje mjesto pod suncem kojeg skrivaju oblaci. Bez obzira koliko trajali oblaci, spoznajte činjenicu kako ispod njih sija sunce, ali, upamtite, kako prolaze oblaci, identično prolazi i sunce. Neusporedivo ljepše je uživati u suncu. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica