Perfekcionizam ili kamen spoticanja ili prepreka do uspjeha

lipanj, 2024.   |   Jadranka Škarica   |  
Perfekcionizam ili kamen spoticanja ili prepreka do uspjeha

Perfekcionizam je osobina koju mnogi cijene i podržavaju. To je težnja za postizanjem rezultata koji su obilježeni visokim, jako visokim standardima. Osobe perfekcionisti očekuju od sebe izvrsnost u svim područjima svoga života. Međutim, perfekcionizam može imati i tamnu stranu. Ona se manifestira u postavljanju standarda i izvrsnosti koje nitko nikada nije postigao ili osoba nema primjer koji uzima za uzor, a on predstavlja postavljenu ljestvicu koju želi postići.

Perfekcionizam se može definirati kao neprestana težnja za postizanjem savršenstva. Tako postavljenom utopijom perfekcionisti ne dopuštaju sebi niti jednu grešku jer moraju po svaku cijenu postati savršena osoba u svim dijelovima svoga života. Postoje dva glavna oblika perfekcionizma: usmjereni i samokritični perfekcionizam. Usmjereni perfekcionizam podrazumijeva težnju prema postizanju visokih standarda, ali bez prevelikog samokritičnog pritiska. Samokritični perfekcionizam, s druge strane, karakterizira pretjerana samokritika, strah od neuspjeha i stalna potreba za odobravanjem od drugih. Njihov život po njima bi trebao biti: pohvala-odobravanje, pohvala-odobravanje, pohvala-odobravanje… i tako u nedogled. Život im je obilježen u iščekivanju da svi, baš svi primijete koliko su oni savršeni, odlični, savršeno odlični. Postaju klaunovi koji će se jako truditi kako bi dobili pohvalu i odobravanje te malo po malo počinju živjeti tužan život. Perfekcionizam se može manifestirati na različite načine. Osobe sklone perfekcionizmu često su vrlo zahtjevne prema sebi i drugima. Imaju tendenciju biti preokupirane detaljima, stalno preispitujući svoje postupke i strepeći od mogućih grešaka. Perfekcionisti imaju visoke standarde koji su često nerealni i teško ostvarivi. Ova vrsta pritiska može dovesti do velikog stresa, anksioznosti i nezadovoljstva.

Iako se perfekcionizam često smatra pozitivnom osobinom, ima i negativne posljedice na mentalno zdravlje pojedinca. Perfekcionisti su skloniji razvoju anksioznosti, depresije, niskog samopouzdanja i izgaranja. Stalni pritisak da budu savršeni može dovesti do iscrpljenosti, gubitka interesa za aktivnosti koje su nevezane uz postignuća i društvenu izolaciju. Perfekcionisti često doživljavaju neuspjeh kao osobnu katastrofu, što može dovesti do negativnog utjecaja na njihovu dobrobit i međuljudske odnose. Problem osoba koje teže perfekcionizmu očituje se upravo u stalnom nezadovoljstvu postignutim rezultatima jer bez obzira kakav rezultat uspjeli ostvariti oni su frustrirani. Smatraju kako su mogli bolje, ili kako su mogli rezultat postići u kraćem vremenu, ili kako sigurno njihovo ostvarenje ima grešaka samo se nisu otkrile, ili kako su … Niti sa jednim odgovorom ili razuvjeravanjem ne pronalaze mir jer su tako visoki zahtjevi da ih nitko i ništa ne može zadovoljiti.

Prevladavanje perfekcionizma zahtijeva svjesnost, samopromatranje i promjenu načina razmišljanja. Evo nekoliko prijedloga koji mogu pomoći:

* Postavite realne ciljeve koji su već viđeni, ostvareni, mjerljivi i prihvatljivi. Naučite prihvatiti da savršenstvo ne postoji i kako je u redu napraviti grešku ili imati neuspjeh. Greške su sastavni dio uspjeha i napretka u svakom obliku.

* Razvijajte prihvaćanje i dajte uvijek sve od sebe, na način da se trudite dati ono što tada, u tom trenutku imate. Ne obmanjujte sebe vjerujući kako ste mogli dati više ili bolje. Taj osjećaj „hranite“ uspoređivanjem s uspjesima ili rezultatima koje ste postigli u prošlosti. Slika o tome što ste postigli u prošlosti je vaša iluzija, sjećanje i doživljaj kako je sve što je prošlo bilo odlično, fantastično i savršeno. Sada ste učinili onako kako ste mogli i znali i dali ste od sebe koliko ste imali u tom trenutku. Radite na prihvaćanju sebe sa svim svojim manama i vrlinama. Shvatite da vaša vrijednost nije uvjetovana postizanjem savršenstva nego je vrednovana odnosom kojeg vi imate prema postignutom rezultatu i uloženom trudu. Vrednujte proces učenja, rast i osobni napredak više od konačnih rezultata, a procesa učenja nema bez grešaka.

* Preispitajte i identificirajte unutarnja uvjerenja koja podržavaju perfekcionizam i izazovite ih racionalnim mislima. Postavljajte sebi pitanja poput: „Je li ovo stvarno toliko važno pa mu poklanjam toliku količinu vrijednosti i vremena?“ ili „Kako bih se osjećao da prestanem težiti savršenstvu?“ ili „Što bih sve činio i što bih sve postigao kada bih riješio težnju ka savršenstvu?"

* Naučite upravljati stresom tako da pronađete tehnike koje eliminiraju navedene simptome kao što su vježbe disanja, meditacija, Autogeni trening, fizička aktivnost, pecanje, pisanje dnevnika, slaganje puzzli od 2000, 3000, 4000 ili 5000 komada ... Uključivanjem ovih načina samopomoći ili ovladavanjem novim aktivnostima u svakodnevnom životu smanjujemo tjeskobu i pritisak stvoren težnjom ka perfekcionizmu.

* Potražite podršku i razgovarajte s bliskim osobama, prijateljima ili terapeutom o svojim osjećajima, strahovima i izazovima s kojima se suočavate kao osoba perfekcionist. Imati podršku i razumijevanje drugih može biti vrlo osnažujuće i olakšavajuće.

Općenito, perfekcionizam ili težnja ka savršenstvu je uvijek „mač s dvije oštrice“. Uništava vas kao osobu pa ste stalno frustrirani, nezadovoljni i pod stresom, a u drugu ruku teško je živjeti s vama jer svoje zahtjeve namećete i drugima pa i njima postavljate visoke kriterije. Dok se težnja prema izvrsnosti može smatrati pohvalnom, pretjerani perfekcionizam može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje i opću dobrobit kako prema sebi tako i prema okolini. Prevladavanje perfekcionizma zahtijeva svjesnost, samoprihvaćanje i promjenu obrazaca razmišljanja. Postavljanje realnih ciljeva, razvijanje samoprihvaćanja i upravljanje stresom ključni su koraci u izlasku iz zamke perfekcionizma. Zapamtite, vi ste vrijedni i vrijedni ljubavi i prihvaćanja bez obzira na to koliko ste "savršeni" i bez obzira koliko grešaka ostvarili u životu i bez obzira koje rezultate realizirali tijekom svog života. Sretno i bravo za ulazak u svijet uspješnih ljudi koji su ostavili kamenje spoticanja u prošlosti. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica

Knjige, priče, slikovnice