Sigurnost ili temelj kuće iz kojeg proizlazi stabilnost i sigurnost cijelog objekta

svibanj, 2024.   |   Jadranka Škarica   |  
Sigurnost ili temelj kuće iz kojeg proizlazi stabilnost i sigurnost cijelog objekta

Sigurnost je osnovna ljudska potreba koja se odnosi na zaštitu od fizičke, emocionalne i materijalne štete. Bez osjećaja sigurnosti teško je postići stabilnost i sigurnost u životu. Kao što ne možemo izgraditi kuću bez temelja u kojoj ćemo se osjećati sigurno i stabilno, tako i ne možemo stvoriti psihički zdravu osobu bez ulaganja u sigurnost.

Sigurnost je jedna od temeljnih ljudskih potreba, normalno povezana uz potrebu za hranom, vodom i zaštitom. Osjećaj sigurnosti omogućava nam da se opustimo, budemo slobodni od straha i brige te se usredotočimo na razvoj i ostvarenje naših potencijala i sposobnosti. Bez sigurnosti, naša emocionalna dobrobit i kvaliteta života su ozbiljno narušene.

Kada razmatramo sigurnost možemo ju promatrati iz nekoliko kutova. Jedan od njih je fizička sigurnost koja se odnosi na zaštitu od prijetnji fizičke ozljede ili nasilja. To uključuje sigurnost na javnim mjestima, kod kuće i na radnom mjestu. Osiguravanje sigurnih okruženja, kvalitetnih sigurnosnih sustava i provođenje zakona ključni su elementi za ostvarenje fizičke sigurnosti. Osjećaj sigurnosti u fizičkom smislu omogućava nam da se slobodno krećemo, izražavamo i razvijamo.

Novi kut možemo imenovati emocionalnom sigurnosti koja se odnosi na osjećaj sigurnosti u odnosima s drugim ljudima. To uključuje povjerenje, podršku, ljubaznost i odsutnost emocionalnog zlostavljanja. Kvalitetni međuljudski odnosi temelje se na osjećaju sigurnosti i prihvaćanja što nam omogućava da se emocionalno razvijamo i izražavamo svoje potrebe i osjećaje.

Sigurnost možemo promatrati i iz kuta financijske sigurnosti, a ona se odnosi na osiguravanje stabilnosti i zaštite od financijskih poteškoća. To uključuje redovne prihode, štednju, planiranje budžeta i zaštitu od neizvjesnosti poput gubitka posla ili medicinskih troškova. Osiguravanje financijske sigurnosti pruža nam osjećaj mira i omogućava nam da se fokusiramo na druge aspekte života.

Sigurnost kao temelj za postizanje blagostanja i kvalitetnog života odnosi se na naš osjećaj sigurnosti i kada ga osjetimo možemo se usmjeriti na ostale aspekte našeg života poput osobnog rasta, razvoja karijere, obiteljskih odnosa i ostvarenja svojih ciljeva. Osjećaj sigurnosti pruža nam unutarnji mir, smanjuje stres i anksioznost te omogućava da se osjećamo zadovoljno i ispunjeno.

Društvena sigurnost odnosi se na osiguravanje pravde, jednakosti i zaštite ljudskih prava. Snažan pravni sustav, socijalna zaštita i pristup zdravstvenoj skrbi ključni su elementi za postizanje društvene sigurnosti. Kada se osjećamo sigurno u društvu, imamo povjerenje u institucije i mogućnost da se izražavamo slobodno stvara u nama zdravu jedinku koja ima potrebu razvijati zajednicu i osjećati se pripadnikom izgrađujući sebe kao sretnog i zadovoljnog pojedinca.

Važno mi je napomenuti kako sigurnost nije stečeno i statično stanje već kontinuirani proces koji se izgrađuje koracima kojim ostvarujemo svoje želje, ciljeve i odluke. Promjene u okruženju i životnim situacijama mogu utjecati na naš osjećaj sigurnosti, stoga je važno biti svjestan i prilagođavati se promjenama jer jedino što je stalno i nepromijenjeno je promjena.

Sigurnost je temeljna potreba svakog pojedinca koja utječe na kvalitetu života i zadovoljstvo ostvarujući donesene odluke. Fizička, emocionalna, financijska i društvena sigurnost igraju bitnu ulogu u našem osjećaju sigurnosti. Kroz stvaranje sigurnih okruženja, međusobnu podršku i pravilan razvoj institucija, možemo osigurati sigurnost za sebe i druge. Kroz kontinuirani proces prilagodbe i odgovornog ponašanja možemo održati osjećaj sigurnosti i postići stabilnost i blagostanje u životu. Sretno gradeći svakodnevno sigurnost kroz odluke i njihovo provođenje. Sretno!

Autor teksta:   Jadranka Škarica

Knjige, priče, slikovnice